Audiostatic reparatie, revisie en modicifatie

Audiostatic vuile folie reparatie, revisie en modificatie

Audiostatic revisie, reparatie en modificatie

Om Audiostatic elektrostaten te repareren doen we geen half werk! Het heeft geen zin alleen de statoren te demonteren, de folie schoon te maken en er een nieuw geleidend laagje op aan te brengen en dan de stator weer terug te plaatsen. Dat werkt tijdelijk en lang niet optimaal.
De folie is oud en is zijn rek kwijt en in sommige gevallen zelfs wat bros geworden. Ook is de folie vaak erg vervuild door rook of stof.

Daarom adviseren wij altijd een revisie compleet uit te voeren.

Wat houdt een Audiostatic revisie bij Solosound elektrostatenservice in?

De luidsprekers worden compleet gedemonteerd. Wij verwijderen de oude folie en daarna reinigen we alles grondig. De lijmverbindingen worden gecontroleerd en zo nodig hersteld.

Als dit allemaal gedaan is brengen we nieuwe folie aan op onze vacuum spantafel. Deze spantafel garandeert een zeer constante foliespanning zodat de elementen weer optimaal zullen presteren.

Alvorens de elementen weer samen te voegen met de frames testen wij de hoogspanningsunits en de audiotrafo’s. Na goedkeuring bouwen wij de Audiostatic elektrostatische luidsprekers weer samen.

Ten slotte testen wij de luidsprekers op klankmatigheid en duurzaamheid. Als de test goed bevonden wordt mogen de luidsprekers naar de eigenaar terug.
De Audiostatic revisie en eventuele modificatie zoals wij die uitvoeren garanderen dat u weer jarenlang probleemloos kunt genieten van uw mooie luidsprekers.

Modificaties voor een geweldige upgrade

Eén van de nuttige en veiligheid verhogende modificaties is het plaatsen van een scheidingstrafo voor de hoogspanningsunit(HS). Origineel zit de HS direct op het 230V lichtnet aangesloten, feitelijk is dit gevaarlijk.

Door het plaatsen van een scheidingstrafo heeft de elektrostaat geen direct contact met het lichtnet meer. Op deze manier is er een veilige verbinding tussen lichtnet en HS. Bovendien is de stroom uit de HS daardoor schoner en dat resulteert weer in een rustiger geluidsbeeld.

Modificatie segmentering Audiostatic

Het segment wat de hoge tonen weergeeft is origineel in het midden van het paneel gesitueerd, dat is een ongelukkige plaats; immers wil het folie daar het meeste bewegen om de bassen weer te geven.
Audiostatic heeft daarom siliconen dotjes aangebracht om de beweging daar te beperken, de bassen worden dus links en rechts naast de hoog weergave strook weergegeven.
Daardoor gaan de hoge tonen overmatig bundelen en heb je een zeer beperkte ‘hot spot’ in het geluidsbeeld.

Met veel experimenteren hebben wij hier een geweldige upgrade voor gevonden:
Wij plaatsen een harde spacer aan de zij- achterkant van het paneel en zorgen daarmee dat de bassen de hoge tonen niet meer in de weg kunnen zitten en de bundeling tot het verleden behoort. Bovendien wordt hierdoor het oppervlak wat de bassen weergeeft effectief vergroot.
In combinatie met deze paneel modificatie plaatsen wij een printplaat met de juiste cross-over en een nagenoeg optisch transparant remdoek aan de achterzijde wat ervoor zorgt dat ongewenste paneel- en behuizing resonanties enorm gedempt worden.
Al met al een zeer nuttige upgrade die uw Audiostatic’s naar een veel hoger niveau van weergave tilt.

In een standaard revisie hebben wij bedacht de panelen niet meer op elkaar te lijmen, maar deze te schroeven, dit maakt eventueel onderhoud in de toekomst een stuk eenvoudiger en dus voordeliger.

Zijn mijn Audiostatic’s het nog waard?

Natuurlijk; Wij zijn ervan overtuigd dat het beter is te repareren, reviseren en/of modificeren dan zomaar een paar nieuwe speakers aan te schaffen.

Voor de kosten die nodig zijn om uw Audiostatic elektrostatische luidsprekers weer als nieuw te laten presteren, kunt u nooit luidsprekers van die kwaliteit kopen en bovendien is het voor het milieu ook een duurzamere investering, immers gaan de speakers na een behandeling bij ons weer een speaker-leven lang mee!

Martin Logan reparatie, revisie en modificatie

Martin Logan gebogen paneel

Steeds zachter spelende Martin Logan elektrostatische elementen

Bij de Martin Logan elektrostaten zullen na verloop van tijd de elektrostatische elementen steeds zachter gaan spelen waardoor de klankbalans niet meer klopt. Dit komt omdat de geleidende laag op de folie langzaam verdampt.

Het is raadzaam de elementen op tijd te laten repareren want ongemerkt wordt de versterker steeds harder gezet waardoor er ook schade kan ontstaan aan de audiotrafo of de wisselfilters in de luidsprekers.

Martin Logan gebogen elementen

De Martin Logan elektrostaten onderscheiden zich van andere merken omdat de panelen gebogen zijn. Voor deze constructie is gekozen om een goede horizontale spreiding van het geluid te verkrijgen zonder een speciale(gesegmenteerde) strook voor de hoge tonen toe te passen.

Door deze vorm is het lastig de folie op de juiste manier op te spannen, immers wil iets wat rond staat niet nog ronder worden, de folie zal de neiging hebben alleen naar achter te willen bewegen. Om dat mechanische probleem op te losse worden er aan de achterzijde dikkere spacers voor de folie gebruikt dan aan de voorzijde.

De mechanische spanning op de folie is zeer kritisch bij deze elementen; te strak of te los laat de folie ‘kleven’ aan de achterkant waardoor de folie niet vrij kan bewegen en het geluid niet goed zal zijn.

Zijn mijn Martin Logan’s het nog waard?

Natuurlijk; Wij zijn er van overtuigd dat het beter is te repareren, reviseren en/of modificeren dan zomaar een paar nieuwe speakers aan te schaffen.
Voor de kosten die nodig zijn om uw elektrostatische luidsprekers weer als nieuw te laten presteren, kunt u nooit luidsprekers van die kwaliteit kopen. Bovendien is het voor het milieu ook een duurzamere investering, immers gaan de speakers na een behandeling bij ons weer een speaker-leven lang mee!

Kijkt u voor meer informatie op de officiële website van Martin Logan.

Magnepan reparatie, revisie en modificatie

Magnepan reparatie, revisie en modificatie

De Magnepan magnetostatische luidsprekers gaan nogal eens stuk

Bezitters van Magnepan luidsprekers vragen ons weleens of het nog wel zin heeft te investeren in deze ‘oude’ luidsprekers. Wij zijn ervan overtuigd dat het beter is te repareren, reviseren of modificeren dan zomaar een paar nieuwe speakers aan te schaffen.
Voor de gemaakte kosten aan uw Magnepan luidsprekers kunt u nooit luidsprekers van die kwaliteit kunt kopen. Het is voor het milieu ook een duurzamere investering, immers gaan de speakers na een behandeling bij ons weer een speaker-leven mee!

Wat gaat er zoal stuk aan de Magneplanar?

De Magnepan luidspreker gaat niet vervormen als er harder gespeeld wordt dan de techniek aan kan. Maar hij raakt oververhit waardoor de lijm loslaat of de sporen verbranden.
Ook door veroudering van de lijm kunnen de draden los raken van de folie. In veel voorkomende gevallen willen de aluminium sporen van de tweeters ook doorbranden en loslaten.
Hoorbaar is dan een gerammel in de laagweergave en schorre- of geen hoge tonen.

Het repareren van de draden en sporen is een precieze en tijdrovende klus. De kwaliteit van de gebruikte schoonmaakmiddelen en de lijmen hebben erg veel invloed op het eindresultaat en levensduur van deze mooie magnetostatiche luidsprekers.

Als vanzelfsprekend gebruiken wij alleen de beste materialen en technieken om uw Magnaplanar luidsprekers weer als nieuw te reconstrueren.

Soms zijn de spoelen van de wisselfilters overbelast en verbrand en de condensatoren verouderd. We kunnen deze vervangen voor originele exemplaren, maar het is ook mogelijk om meer High-End componenten terug te plaatsen waardoor het geluid gedetailleerder en schoner wordt.

Nieuwe techniek en nieuwe afwerking

Niet alleen de technische service kunt u laten verzorgen. Het is ook mogelijk de Magnepan te laten voorzien van nieuw doek en/of lijstwerk in vele kleuren leverbaar. Wij hebben al talloze Magnepan luidsprekers met succes behandeld en onze klanten zijn, volgens hun zeggen, zeer tevreden over het eindresultaat.

Reactie op Facebook van tevreden klant.
Kijk ook even hier voor meer elektrostaten reparaties.

Quad reparatie, revisie en modificatie

Quad ESL elementen

Ritselen en ploppen van de Quad ESL 63, 988, 989, 2805 en 2812

Ons wordt nog al eens gevraagd of het nog wel zin heeft te investeren in deze ‘oude’ luidsprekers. Wij zijn ervan overtuigd dat het beter is te repareren, reviseren en/of modificeren dan zomaar een paar nieuwe speakers aan te schaffen.
Nog afgezien van dat u voor de gemaakte kosten aan uw Quad elektrostatische luidsprekers nooit luidsprekers van diezelfde kwaliteit kunt kopen, is het voor het milieu ook een duurzamere investering. Immers gaan de speakers na een behandeling bij ons weer een speaker-leven lang mee!

Losse statoren ESL 63 en anderen

Één van de meest voorkomende kwalen van deze prachtige elektrostaten is dat de lijmverbindingen van de statoren op de steunroosters veroudert en los laat waardoor de statoren te dicht bij de folie komen en gaan vonken met als gevolg dat de folie scheurt.
Om dit op te lossen moeten wij de luidsprekers geheel demonteren en zorgvuldig ontdoen van oude lijmresten en folie.

De oude statoren gebruiken wij niet meer omdat deze meestal geoxideerd zijn en niet goed geïsoleerd. Ze zijn door de oxidatie ook niet meer goed te isoleren. Wij plaatsen nieuwe statoren op de steunroosters.
Die nieuwe statoren hebben wij zelf ontwikkeld en daarin een aantal verbeteringen toegepast waaronder: Beter basismateriaal en een veel betere isolatie waardoor doorslag geen kans meer krijgt.

Als de statoren verlijmd zijn met de steunroosters gaan wij alle soldeerverbindingen herstellen waarna er nieuwe folie op de elementen gespannen kan worden.

Vernieuwen stofhoezen van de Quad ESL

De Quad elektrostaten zijn uitgevoerd met stofhoezen van 0.3 micron Milar folie. Deze hoezen dienen om de elementen schoon te houden, wat erg goed functioneert want de elementen zijn eigenlijk nooit vuil. Echter de hoezen zijn vaak erg vervuild of scheuren snel vanwege veroudering.
Indien de hoezen stuk zijn moeten deze vervangen worden wat wij uiteraard ook prima kunnen verzorgen.

Nieuwe of andere kleur doek en behuizing

Vaak is het doek van de luidsprekers vaal geworden of bevalt de kleur u niet meer.
Wij hebben doek in tientallen kleuren op voorraad en kunnen nieuwe hoezen stikken in ons naaiatelier.
Mocht de behuizing niet goed kleuren bij het gekozen doek, kunnen wij die ook in een kleur naar keuze spuiten.

Wij kunnen uw Quad elektrostaten dus een compleet andere look geven zodat zij perfect aansluiten op uw wensen en interieur.

Technische modificaties

De hoogspanning van de Quad elektrostaten staat nogal hoog afgesteld (4 á 5000 Volt!), dit is voor de originele elementen te hoog en niet echt noodzakelijk. Het is niet bevordelijk voor de betrouwbaarheid, wij adviseren altijd de hoogspanning wat lager af te stellen.
Met de door ons gereviseerde elementen kan de hoogspanning blijven zoals hij vanuit de fabriek geleverd is, de isolatie kan dat makkelijk aan!

Luidsprekeraansluitingen

De originele luidsprekeraansluitingen zijn van matige kwaliteit en er kunnen meestal alleen maar dunne draadjes in gestoken worden,  wij vervangen deze voor vergulde hoge kwaliteit aansluitingen waar behoorlijke kabels, spades of stekkers probleemloos in passen.

Voor meer informatie over deze elektrostaten kunt u terecht op de officiële Quad website.

Revisie Quad ESL 63, België

Aansluitingen Quad ESL 63 element

Nette krullen, Revisie Quad ESL 63

Mark,

Bij deze mijn “super-contentement” ivm herstel van mijn QUAD elektrostatica !
De sound is terug zuiver, tactiel en zo omvattend …

De “new look” is strak en clean en past nu veel beter dan die bruine rakkers….
Nog hartelijk bedankt voor uw goede zorgen.
Zeer geapprecieerde groeten,
Francis.

Het is altijd fijn te horen dat de klant tevreden is over een reparatie of een revisie aan zijn, of haar gewaardeerde apparatuur.
In dit geval betrof het een set Quad ESL 63 elektrostatische luidsprekers, maar ook met Audiostatic, Final, Acoustat, Martin Logan en andere elektrostaten bent u bij Solosound aan het juiste adres.