Quad

Quad elektrostaten luidsprekers

Quad is wellicht de bekendste producent van elektrostatische luidsprekers.

De oudere types de ESL 55/57 en de ESL 63 werden in Engeland geproduceerd, de latere types ESL 988/989 en ESL 2805 en 2905. Werden en worden in China geproduceerd.

Revisie en modificatie van een Quad ESL 63, 988, 989, 2805 en 2905 bij Solosound

Vooropgesteld dat de Quad elektrostaten van origine al geweldige luidsprekers zijn en waarschijnlijk één van de beste speakers in de markt, hebben wij kans gezien deze elektrostaten verregaand te verbeteren.

 

Om een product verantwoord te verbeteren moet je eerst precies weten hoe het ontworpen en bedoeld is. Vanuit die kennis is het vaak mogelijk een product te verbeteren.

Bij het ontwerpen en de fabricage van vrijwel alle producten wordt er voor compromissen gekozen om de productie te vereenvoudigen en kosten te drukken.

Dat is logisch want een fabrikant moet voor ongeveer een kwart van de consumenten verkoopprijs zijn product zien te maken, dat is een bijna onmogelijke opgave weten wij.

Wat doen wij dan precies?

Nieuw ontwikkelde statoren

Na tientallen Quad sets te hebben gerepareerd, waar we de oude statoren weer hergebruikten, gingen we steeds beter begrijpen waarom deze telkens los raken;

 

De originele statoren zijn gemaakt van Pertinax, dit is een plaatmateriaal van geperst papier, op deze plaat is een koper laag aangebracht en daarna geperforeerd.

Pertinax is een hygroscopisch materiaal, dat wil zeggen dat het vocht op kan nemen en dat is echt ongewenst omdat daardoor de koper laag gaat oxideren en de sowieso al matige isolatie zijn werk niet meer goed doet. Als gevolg van het dan ontstane hoogspanningslek ioniseert de lucht tussen de stator en de folie en vormt er ozon in de elektrostaat.

Het gevolg daarvan is dat de lijm waarmee de statoren op de steunroosters zijn bevestigd verhardt en uiteindelijk loslaat waardoor de elementen gaan knetteren en de folie scheurt.

We bedachten dus nieuwe statoren te gaan maken maar dan van beter materiaal (epoxyplaat) en toen we toch bezig waren dan ook maar een verbetering in de perforatie doorvoeren (een techniek die we bij Solosound al sinds 1974 toepassen).

Zo’n proces begint dan met het opnieuw tekenen van de statoren, met alle verbeteringen er in verwerkt, en het produceren van een set statoren.

Deze nieuwe statoren hebben we ingebouwd in een set ESL 63 en de eerste resultaten waren veelbelovend, ze konden sowieso veel luider spelen zonder dat de speakers in de beveiliging gingen als gevolg van doorslag en de klank was hetzelfde gebleven.

Daarna hebben we ons gebogen over de constructie van de elementen en hebben daar ook nog een paar verbeteringen kunnen realiseren. Door de demping van de folie aan te passen en het wijzigen van het remdoek zijn vooral de bassen strakker geworden.

Het volgende diende zich aan;

Behuizing met zware stalen profielen

Doordat de elementen nu al strakker en luider konden spelen bleek de constructie van de behuizing niet toereikend meer, deze was te slap en begon te rammelen.

De elementen zitten bij alle modellen* op een aluminium hoeklijn van 15 X 15 X 1.5 mm  gemonteerd die eigenlijk los in het frame zit waardoor er veel energie verloren gaat.

Door de elementen beter te fixeren zal het laag krachtiger worden. Eerst hebben we luisterproeven gedaan met een set waar we lijmtangen op hadden gezet om de beweging van het frame tegen te gaan en dat klonk al een stuk strakker.

De volgende stap was om zware stalen profielen in de frames te lijmen en daar dan weer de aluminium hoeklijn op te verlijmen. Er ontstaat dan een zware stevige basis om de elementen op te bevestigen.

De gehele weergave is daardoor veel strakker geworden met meer punch in het laag, de middentoren zijn rustiger, zonder het typische Quad klankkarakter kwijt te raken.

De plaatsing van de puntbron

De Quad elektrostaten zijn uniek ontworpen, het zijn de enige elektrostaten die als puntbron ontworpen zijn.

De puntbron bij de Quad elektrostaten is in het midden van de speaker gepositioneerd en zit eigenlijk te laag, daarom bedachten we deze naar boven te verplaatsen. Dat kan door de volgorde van de elementen te wijzigen.

Het is hierdoor niet meer perse noodzakelijk de 4 elements modellen op een standaard te plaatsen. De 6 elements modellen klinken nu nog groter en bij beide modellen wordt het stereobeeld doorzichtiger en dieper.

Er is nog meer...

Air Motion Tweeter

Doordat de lage- en middentoren nu strakker en met meer energie spelen viel ons op dat de hoge tonen nu iets achterbleven, dat bleek ook uit de metingen die we deden.

Bij Solosound gebruiken wij al lang een Air Motion Tweeter (AMT) om de bundeling van de hoge tonen te voorkomen.

We hebben lang gezocht naar een tweeter die naadloos aansluit op een elektrostaat. Een ribbon bleek te agressief, een dome tweeter was qua klank niet toepasbaar en zo kwamen we op een AMT uit.

Een AMT heeft een gevouwen Kaptonfolie membraan en past uitstekend bij het klankkarakter van een elektrostaat.

De toegepaste tweeter is zeer compact(40mm) maar omdat het membraan gevouwen is, heeft het een veel grotere oppervlakte en daardoor veel rust in de weergave.

Toepassing van dit ontwerp tweeters zijn veelal te vinden in zeer dure High-End luidsprekers.

Deze subtweeter plaatsen wij precies in het midden van de puntbron van de Quad elektrostaat waardoor deze niet te lokaliseren is. Bovendien is het mogelijk de tweeter door middel van een afstandsbediening aan- of uit te schakelen.

De ervaringen van vele luistersessies met diverse kritische en doorgewinterde luisteraars wilden wij graag bevestigd zien en wij zijn de speakers gaan meten.

Die metingen spraken voor zich. De conclusie is; Beter dan dit kan eigenlijk niet!

Kers(en) op de taart

Tot nu toe hebben we het alleen over de inwendige luidsprekers gehad, maar het oog wil misschien ook wel verwend worden;

 

Sowieso vervangen wij de originele luidspreker aansluitingen voor mooie zwaar vergulde exemplaren.

In ons naaiatelier kunnen wij nieuwe doekhoezen maken met keuze uit meer dan 150 kleuren zodat er altijd een goede match te maken is met ieder interieur.

Het bovendek en sokkel van de luidsprekers kunnen wij in iedere kleur spuiten om een nog betere integratie te realiseren.

* Behalve de Pro series

Nieuwsgierig geworden?

U kunt altijd een afspraak maken om deze geweldige luidsprekers bij ons te komen beluisteren, wij laten dan ook graag zien hoe wij één en ander doen.